Morddömd 17-åring planerar begära resning

Den 17-åring som dömdes för mordet på en 14-åring vid den så kallade Kärleksudden i Sollentuna för drygt ett år sen kommer nu att begära resning i Högsta Domstolen. Nya fakta har kommit fram och brottsmålsadvokaten Nils Uggla har tagit sig an fallet gratis. Och den pensionerade kriminalinspektören Sten Axelsson har gjort en egen mordutredning och enligt honom har fel person dömts för mordet.

- Han är oskyldig. Alltså man har gått in på ett spår och så har man kört det ända i botten, utan att titta åt sidorna. Det är allstå ett generalfel när det gäller förundersökningen, säger Sten Axelsson.

Det har nu gått drygt ett år sedan septemberkvällen då två grupper med ungdomar, varav en med invandrarbakgrund, rök ihop i Sollentuna. Kvällen slutade med att en 14-åring dog av ett knivhugg. 16-årige Jocke med svensk-chilensk bakgrund dömdes i såväl tingsrätt som hovrätt för mordet. Men fel person har dömts, säger den pensionerade kriminalinspektören Sten Axelsson. Han har gått igenom allt material i fallet och hävdar att det på ett antal punkter blivit väldigt fel. Ett fel är påståendet om att Jocke skulle ha erkänt mordet.

- Han har aldrig erkänt och han har aldrig erkänt för åklagarens huvudvittne. Och det har man inte kontrollerat upp tillräckligt. Det är ett av felen, säger han.

Men det är fler som reagerat inför den här domen. Nils Uggla är en av landets mest framträdande advokater. Han har åtagit sig att driva ärendet utan ersättning.

- Här handlar det faktiskt om en oskyldigt dömd människas framtid och liv. Och en annan människa som går omkring uppenbarligen som har gjort det här brottet och tagit livet av en annan ungdom. Naturligtvis ska han ha sitt straff för det, men framför allt ska inte fel person ha hans straff. Jag tycker att det är viktigt att sanningen kommer fram och att vi ska leva upp till att leva i ett rättssäkert samhälle.

Nu i dagarna kommer en resningsansökan att lämnas in. Oavsett hur lång tid det kommer att ta att få resning och därmed en ny rättegång så tänker inte Sten Axelsson ge upp. Och som pensionär har han ju som han säger tid att driva den här mordutredningen på heltid.

- Ja, jag kommer fortsätta tills vi får fram rätt mördare, om jag så ska bära upp mördaren och lägga honom på riksåklagarens bord så kommer jag fortsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".