Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Moderatpolitiker polisanmäls för privata mobilsamtal

Den ledande moderate politiker i en kommun i Stockholmsområdet som misstänks för att ha ringt ett stort antal samtal till bland annat sexlinjer från sin tjänstemobil kommer att polisanmälas för olovligt brukande - av kommunen.

Kommunens egen utredning - som blev klar igår - visar att mannen ringt för tiotusentals kronor till de olika linjerna.

Det handlar om mer än 4 400 samtal som den moderate politikern ringt under drygt åtta års tid, till en kostnad av 41 000 kronor, enligt kommunens utredning.

Politikern själv vill inte uttala sig på band, men säger till Radio Stockholm att det inte är kommunen som betalat samtalen. Utredningen visar att han betalat in 18 000 kronor till kommunen. Han hävdar att han dessutom betalat 65 000 kronor direkt till mobiloperatören - men kommundirektören säger till Radio Stockholm att det är kommunen som betalat för merparten av de samtal som finns i utredningen.

Han påpekar också att alla anställda i kommunen har möjlighet att använda ett prefix som gör att vissa telefonsamtal debiteras privat - den möjligheten har politikern inte använt.

Politikern har redan polisanmälts för att han efterforskat en källa i samband med att uppgifterna om telefonsamtalen kom ut i medierna. Ärendet ligger nu hos justitiekanslern. Politikern själv förnekar att han skulle ha efterforskat någon källa och hävdar att han är utsatt för en smutskastningskampanj.

Den utredning som kommunen nu gjort berör också hur politikern hanterat en bärbar dator han fått i tjänsten. Datorn lämnades in till kommunen med hårddisken helt raderad, trots att bara it-personal har rätt att utföra sådana uppgifter.

Politikern själv var sjuk och det var två partikollegor till honom som lämnade in datorn. Politikern menar att det i så fall måste vara de som gjort raderingen - men Radio Stockholm har talat med båda kollegorna som bestämt förnekar att det är så.

Kommundirektören säger att han ser mycket allvarligt på det som hänt, både när det gäller telefonsamtalen och datorn, och att han därför inte har något annat val än att göra polisanmälan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".