Dålig rättssäkerhet för handikappade

Det finns brister i rättssäkerheten för funktionshindrade i Stockholm. Det visar en granskning som revisionskontoret har gjort i tre av Stockholms stadsdelar.

Stockholms stads revisionskontor har granskat hur funktionshindrade behandlas av stadsdelarna Hägersten, Norrmalm och Skärholmen. De brister i rättssäkerheten som kontoret funnit gäller bland annat dokumentationen. Enligt Revisionskontoret är det viktigt att alla dokument är korrekta när det gäller beslut om stöd till funktionshindrade, men kontoret konstaterar att det finns brister både när det gäller dokument om hur ärenden handlagts av stadsdelen och om hur beslut om olika stöd sedan genomförts.
Revisionskontoret pekar också på ett annat problem, som är känt från många kommuner - nämligen att den funktionshindrade inte får den hjälp som beviljats inom rimlig tid. I de tre granskade stadsdelarna handlar det om funktionshindrade som fått rätt till att ha en kontaktperson, men som ändå inte får någon kontaktperson.
De tre kritiserade stadsdelarna får nu fyra månader på sig att svara på kritiken från revisionskontoret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".