1 av 3
2 av 3
3 av 3

Mordet på Kärleksudden - fel person dömd?

Det har nu gått drygt ett år sedan septemberkvällen då två grupper med ungdomar, varav en med invandrarbakgrund, rök ihop i Sollentuna. Kvällen slutade med att en 14-åring dog av ett knivhugg.

16-årige Jocke med svensk-chilensk bakgrund dömdes i såväl tingsrätt som hovrätt för mordet.

- Men fel person har dömts, säger den pensionerade kriminal-inspektören Sten Axelsson. Han har gått igenom allt material i fallet och hävdar att det på ett antal punkter blivit väldigt fel.
Ett fel är påståendet om att Jocke har erkänt mordet.

Den 17-åring som dömdes för mordet på en 14-åring vid den så kallade kärleksudden i Sollentuna för drygt ett år sen, kommer nu att begära resning i Högsta Domstolen. Nya fakta har kommit fram och brottsmålsadvokaten Nils Uggla har tagit sig an fallet gratis. Och den pensionerade kriminalinspektören Sten Axelsson har gjort en egen mordutredning om fallet och kommit fram till att fel person dömts för mordet:

Två experter, en rättsläkare och en kriminaltekniker, säger i dag att 17-årige Jocke kan ha dömts för mord på felaktiga grunder. Den kniv som 17-åringen hade med sig vid Kärleksudden i Sollentuna, där en 14-åring mördades, är troligen inte mordvapnet. 17-åringen begär nu resning i Högsta domstolen. Kriminaltekniker Kjell Bäckelin har gått igenom fallet: 

Två nya vittnen träder nu fram när det gäller mordet på en 14 årig pojke på Kärleksudden i Sollentuna förra hösten. I dag avtjänar 17-åringe Jocke straffet för mordet, men det är fel person som har dömts, säger de nya vittnena:

Den åklagare som drev fallet mot den 17-åring som dömts för mordet på Kärleksudden i Sollentuna för ett drygt år sen, har nu anmälts till Justitiekanslern, JK.
Det är den pensionerade kriminalinspektören Sten Axelsson som gjort anmälan:

17-årige Jocke, som nu avtjänar ett treårigt straff på ett slutet ungdomhem för knivmordet, berättar själv om den aktuella kvällen:


Personer med invandrarbakgrund som kommer från utsatta förorter har inte lika stor chans mot rättsväsendet som de enbart svensk bakgrund.  Det menar flera unga människor på Malmvägen i Sollentuna centrum, efter att det i veckan blivit känt att 17-årige Jocke kan ha dömts felaktigt för mordet på en 14-åring vid Kärleksudden.


På Malmvägen i Sollentuna har tron på rättssamhället och polisen kraftigt sjunkit. Det berättar flera unga människor Radio Stockholm möter där.
- Folk har inte den tilltron till varandra helt enkelt. Poliserna har inte tilltro till oss och vi har inte tilltro till poliserna, säger David, en ung kille som bor på Malmvägen.
- Är du lite olik den så kallade toppklassen så betyder det att du inte har en tro och ett hopp på den här rättvisan som ska skipas i en rättssal, menar Davids kompis Cesar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".