Åklagaren i Kärleksudden mordet JK anmäls

Den åklagare som drev fallet mot den 17-åring som dömts för mordet på Kärleksudden i Sollentuna för ett drygt år sen, har nu anmälts till Justitiekanslern, JK. Det är den pensionerade kriminalinspektören Sten Axelsson som gjort anmälan.

Sten Axelsson har gått igenom det fallet i detalj och är ifrågasätter kraftigt åklagarens agerande på 10 punkter i sin anmälan till JK. Bland annat påstår han att åklagaren inför rättegången i hovrätten förbjöd rättsläkaren att tala med försvarsadvokaten. Sten Axelsson menar också att åklagaren hotade ett vittne med åtal för mened om vittnet ändrade det som han sagt i tingsrätten.

Justitiekanslern, JK, får varje år in ett antal anmälningar mot olika åklagare men det brukar bara bli någon enstaka som går vidare till utredning. Å det har JK, Göran Lambetz beslutat att göra i det här fallet.

Åklagaren, Krister Petersson, säger till Radio Stockholm att han inte kan se att han har gjort något som helst fel. Och han förnekar anklagelserna mot honom på alla 10 punkter. Till Radio Stockholms säger han till exempel att han inte alls har förbjudit rätteläkaren att prata med advokaten inför hovrättesförhandlingarna.

Läs mer om vår rapportering kring mordet på Kärleksudden:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".