Säpo-registrerad får ersättning

En man som förlorade sitt arbete på Arlanda till följd av att Säpo hade felaktiga misstankar om att mannen var en säkerhetsrisk, får 110 000 kronor i ersättning av staten.
Det beslutade justitiekanslern, JK idag. Mannen hade begärt 1,3 miljoner för förlorad arbetsinkomst och för den kränkning han utsatts för. Han har inte haft något fast jobb sen han sades upp. Säpo har i efterhand medgett att man gjorde fel. Det fanns inga grundade misstankar mot mannen och det borde stått klart innan uppgifterna lämnades ut till hans arbetsgivare 1998. Däremot friar JK registernämnden, som lämnade ut uppgifterna om misstankarna mot mannen till hans arbetsgivare. JK tolererar misstag I beslutet om ersättning till mannen skriver JK att det inte räcker med att en myndighet begår fel för att den drabbade skall ha rätt till skadestånd, det måste handla om mycket påtagliga felbedömningar. Därför friar JK Registernämnden., Däremot anser JK att Säpos felbedömning var påtaglig - men anser samtidigt att 43-årigen inte förlorat mer än sex månaders inkomst, och att han borde ha kunnat hitta ett nytt jobb, eftersom det han hade inte krävde någon specialutbildning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".