Sundbybergsmoderat lämnar politiken

Moderaternas oppositionsråd i Sundbyberg, Hans-Erik Malmros, lämnar politiken. Under de senaste veckorna har det kommit fram uppgifter om att Hans-Erik Malmros ringt ett stort antal privata samtal från sin tjänstemobil. Han har polisanmälts för efterforskande av källa och igår meddelade kommundirektören i Sundbyberg att han kommer att polisanmäla Malmros för olovligt brukande efter en intern utredning om hur Malmros använt sin tjänstemobil.

- Jag lämnar alla politiska uppdrag jag har och det gör jag inte för att jag har gjort något fel gentemot skattebetalarna eller lurat någon, utan det gör jag för att få slut på den här falska och ojusta hetskampanjen som socialdemokraterna bedriver, säger Hans-Erik Malmros till Radio Stockholm.

Hur länge har du funderat på att lämna politiken?

- Två, tre veckor.

Sedan det här drog igång med andra ord?

- Ja. Jag har tyckt att politik är väldigt kul, det är väldigt viktigt. Jag har bott i Sundbyberg i hela mitt liv och jag vill göra någonting för alla de människor som hör av sig, det måste bli en bättre skola, det måste bli bättre äldreomsorg. Men tyvärr, jag orkar inte med det här.

De senaste veckorna har det blåst runt Hans-Erik Malmros. En intern utredning som kommunen gjort visar att det ringts över 4400 privata samtal, bland annat till sexlinjer, från hans tjänstemobil sen 1997. Kostnaden beräknas till över 41 000 kronor. Hans-Erik Malmros själv hävdar att det är han som betalat för samtalen - han säger att han betalat in pengar direkt till mobiloperatören, runt 65 000 kronor. Men enligt kommundirektören i Sundbyberg så är det kommunen som betalat för de samtal som finns med i utredningen. Först i år har Malmros betalat in 18 000 kronor till kommunen, enligt utredningen.

Malmros har redan polisanmälts för att han efterforskat en källa i samband med att uppgifterna om telefonsamtalen kom ut i medierna. Malmros förnekar att han skulle ha gjort något sådant. Ärendet ligger nu hos justitiekanslern.

Hans-Erik Malmros själv säger att han välkomnar polisens utredningar.

- Jag hoppas på att sanningen kommer fram i de här utredningarna och rentvår mig. Det ser jag fram emot.

Men hur kommer det sig att du väljer och avgå innan de är färdiga?

- Därför att det finns ett pris, personligt pris för hur länge man orkar med att bli spottad på, ljugen om, smutskastad och det priset har passerats, säger han.

Hans-Erik Malmros anser sig alltså utsatt för en smutskastningskampanj, och han anklagar socialdemokraterna för att ligga bakom den.

Helene Hellmark Knutsson är socialdemokratiskt kommunalråd i Sundbyberg och hon förnekar bestämt all inblandning i något sådant.

- Jag tycker det är väldigt tråkigt att han skyller det här på oss, för vi har verkligen undvikit att göra både politiska utspel och kommentarer på det här. Det här har varit en fråga för honom, för kommunen och ytterst för moderaterna. Jag tror att man kan bli väldigt stressad i sådana här situationer och då tänker man sig inte riktigt för, vad man säger och vad man gör, och det är väl därför det är bra att ta en time-out eller funderare på det här, säger Helene Hellmark Knutsson till Radio Stockholm.