Förtroendet för rättssamhället lågt i förorten

Personer med invandrarbakgrund som kommer från utsatta förorter har inte lika stor chans mot rättsväsendet som de enbart svensk bakgrund.  Det menar flera unga människor på Malmvägen i Sollentuna centrum, efter att det i veckan blivit känt att 17-årige Jocke kan ha dömts felaktigt för mordet på en 14-åring vid Kärleksudden i samma ort.

På Malmvägen har tron på rättssamhället och polisen kraftigt sjunkit. Det berättar flera unga människor Radio Stockholm möter där.

- Folk har inte den tilltron till varandra helt enkelt. Poliserna har inte tilltro till oss och vi har inte tilltro till poliserna, säger David, en ung kille som bor på Malmvägen.

- Är du lite olik den så kallade toppklassen så betyder det att du inte har en tro och ett hopp på den här rättvisan som ska skipas i en rättssal, menar Davids kompis Cesar.

Det är nu lite mer än ett år sedan två stora ungdomsgrupper, varav en med invandrarbakgrund, började bråka vid Kärleksudden i Sollentuna. Bråket slutade med att en 14-åring knivhöggs så svårt att han förblödde till döds. 17-årige Jocke med svensk-chilensk bakgrund dömdes i såväl tingsrätt som hovrätt för mordet till 3 års sluten ungdomsvård. Nu har dock nya fakta kommit fram i fallet och Jocke ska snart begära resning i Högsta Domstolen.

Men bland tjejerna och killarna på Malmvägen som Radio Stockholm träffat bekräftar Jockes fall bara att likhet inför lagen inte tycks gälla dem  eller andra från utsatta förortsområden.

- Det är inte alls bra, det känns som att vem som helst kan bli ditsatt för ingenting. Umgås jag med sådana som bråkar ofta så kan jag åka fast bara för att jag var där, fast jag inte gjorde någonting, säger 17-åriga Pegah.

Och de upplevda orättvisorna kan leda till att de kriminella nätverken växer sig starkare, tror Cesar.

- Tyvärr så rekryteras många barn och ungdomar till gängen, med ett hat mot det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".