Mp vill sänka borgarrådens löner

Miljöpartiet i Stockholm anser att stadens högsta politiker har alldeles för höga löner. Partiet föreslår att borgarråden ska få tjäna högst tre gånger så mycket som de lägst avlönade av stadens anställda. Det skulle innebära en kraftig sänkning av borgarrådens löner.

Socialdemokraten och finansborgarrådet Annika Billström är högst avlönad av Stockholms tolv borgarråd. Hon tjänar 92 000 kronor i månaden. De övriga tjänar mellan 74 000 och 83 000 beroende på hur länge de varit borgarråd.
Miljöpartisterna Per Bolund och Christopher Ödmann föreslår att inget borgarråd ska få tjäna mer än tre gånger så mycket som de lägst avlönade av stadens anställda. Där jämför de exempelvis med personliga assistenter för funktionshindrade. Om miljöpartiets förslag får stöd skulle finansborgarrådets lön sänkas från 92 000 till omkring 50 000 kronor i månaden. Men det är inte troligt att det blir så. Vänsterpartiet vill visserligen också sänka borgarrådens löner, men övriga partier säger nej.

Ingen kommentar från Billström

Annika Billström har tackat nej till att kommentera frågan, men förslaget ska behandlas av Stockholms kommunstyrelse om ett par veckor. I handlingarna till det sammanträdet skriver Annika Billström det är risk för att borgarråden inte skulle lägga ner det arbete som medborgarna kräver om de får lägre arvoden, och att det skulle urholka det demokratiska systemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".