Livstids fängelse för mord i Skärholmen

En 33-årig man har dömts till livstids fängelse för ett mord i Skärholmen i södra Stockholm 2003. Vid mordet sköts en 54-årig man ihjäl med ett stort antal skott.

Det var i början av maj 2003 som den 54-årige mannen sköts ihjäl vid Bodholmsplan i Skärholmen. Mannen hade själv sagt till polisen att han kände sig hotad före mordet. Han var känd hos polisen och enligt domen har hoten haft med kriminell verksamhet att göra.

Den 33-åring som nu döms för mord kom till Sverige tillsammans med ytterligare två män någon månad innan mordet genomfördes. Enligt domen har 33-åringen haft en central roll i planeringen av mordet och när det utfördes var han chaufför till de två män som avlossade skotten.

Bilen som användes hittades senare av polisen, i den fanns både en pistol och en kpist. Utredningen har visat att minst 26 skott avlossats - ett av dem har träffat 54-åringen i nacken och varit dödande.

De två personer som avlossade skotten har inte gripits, men är häktade i sin frånvaro. 33-åringen döms alltså till livstids fängelse för mord och ska efter avtjänat straff utvisas.

Ytterligare en man som åtalats för skyddande av brottsling frias. De andra inblandade har bott hos honom och han har kört en av skyttarna till Göteborg, men Stockholms tingsrätt friar honom eftersom han vid tillfället inte visste om att mordet skett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".