Register av stöldgods hjälper

Varje år stjäls det ungefär 3 500 båtar och nästan 2 500 båtmotorer i Sverige - det är fler än i något annat land i Europa. Det mesta av stöldgodset försvinner för gott, men en hel del återfinns, ofta med hjälp av ett särskilt register över stulna båtar och motorer som försäkringsbranchen står bakom.

Stölder av båtar och båtmotorer kostar de svenska försäkringsbolagen mellan 200 och 250 miljoner kronor varje år. Det handlar om stora pengar och ju mer av det stulna som kan återfinnas desto mindre kostar det försäkringsbolagen.

I registret finns ungefär 35 000 stulna båtar och motorer. Där finns uppgifter om till exempel fabrikat, identitets- eller motornummer och när och var stölden inträffade. Där finns diarienumret på polisanmälan och numera har polisen tillgång till registret för sina brottsutredningar, vilket har resulterat i att fler båtar och motorer nu återfinns.

Men också privatpersoner som funderar på att köpa en begagnad båt eller båtmotor kan vända sig till Larmtjänst och ta del av registret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".