Ny livsmedelslag slukar stora resurser

Ny livsmedels- lagstiftning riskerar att äventyra den vardagliga kontrollen av restauranger och storkök. Livsmedels- inspektörerna ska efter årsskiftet inte bara granska och godkänna lokaler för matservering, utan hela verksamheten och den som driver verksamheten ska godkännas av kommunen.

Den nya lagstiftningen innebär dessutom att redan befintliga storhushåll, som restauranger, krogar och caféer måste granskas igen och även vid varje ägarbyte så måste en ny kontroll göras.

Det nya arbetssättet slukar stora resurser. Bara i Stockholms Stad måste nästan 4000 granskningar nu genomföras, och det  kommer att ta tid säger Lennart Norring. Han säger till Radio Stockholm att det kommer ta mellan fem och sju år att komma ifatt. Det som riskerar att bli lidande är de vardagliga kontrollerna av restauranger och storkök, den bedömningen gör Anette Hjelte, livsmedelsinspektör i Nacka kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".