Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Högre avgifter för inspektioner ska finanisera de nya reglerna för livsmedelskontroll

Publicerat onsdag 28 december 2005 kl 06.45

De nya och utökade reglerna för livsmedels- kontroll som träder i kraft vid årsskiftet ska finansieras genom att avgifterna för livsmedels- inspektioner fördubblas. Det föreslår regeringen. Flera branschorganisationer är kritiska till förslaget.

Agneta Dreber, vd för branschorganisationen Livsmedelsföretagen, säger till Radio Stockholm:
- För ett medelstort företag som plötsligt får betala mycket mer i tillsynsavgifter än tidigare så är det ingenting som är bra mot bakgrund av alla andra avgifter och medfinansiering till sjukvård och så vidare, som företagen drabbas av idag. Så allmänt sett är det klart dåligt för Sverige och företagen att man lägger mer beskattning på företag.

Radio Stockholm har tidigare berättat att flera nya EG-förordningar på livsmedelsområdet träder i kraft vid årsskiftet, något som påverkar företag inom restaurang-, storköks- och livsmedelsbranschen.

Tanken är att kommunernas kostnader för inspektioner helt ska finansieras genom höjda inspektionsavgifter, enligt ett regeringsförslag. Om förslaget går igenom träder det i kraft i januari 2007.

För en medelstor restaurang i Stockholm kan förslaget innebära att kostnaden för en inspektion fördubblas, från dagens omkring 1000 kronor till cirka 2000 kronor. Bara i Stockholms stad finns omkring 4000 företag som berörs av de nya avgifterna.

På Jordbruksdepartementet, som är ansvarig myndighet, motiverar man avgiftshöjningen med att kommunerna måste kompenseras för ökade kostnader eftersom fler omfattas av de nya livsmedelsreglerna och att det fortfarande handlar om små summor.

Men Agneta Dreber oroas för att de företag hon företräder ska drabbas av snedvriden konkurrens, eftersom bestämmelserna ser olika ut inom EU.

- I och med att Sverige beslutar sig för en modell som innebär att företagen får betala mycket mer så kommer ju företagen i Sverige att få en sämre konkurrenskraft gentemot företagen i övriga EU. Det är ju naturligtvis någonting som vi inte tycker är bra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".