Fängelse för Rembrandthälare

Tre män har dömts till fängelse för att ha försökt sälja en Rembrandtavla som stals vid en uppmärksammad kupp mot Nationalmuseum i Stockholm för fem år sedan. Domarna i tingsrätten lyder på fängelse för häleri i mellan ett och två år. En fjärde man som stod åtalad friades.

Det var den 22 december år 2000 som tre beväpnade män stal tre tavlor till ett värde av 370 miljoner kronor, från Nationalmuseum i Stockholm. En tavla återfanns relativt snabbt men de återstående tavlorna har varit försvunna tills i år.

Då återfanns en av dem i Los Angeles i USA av den amerikanska federala polisen, FBI.

Den sista saknade tavlan, Rembrants självporträtt, kom tillrätta i september i år då svensk och dansk polis tillsammans med FBI gillrat en fälla i Köpenhamn.

Tavlan skulle överlämnas på ett hotellrum i Köpenhamn och en FBI-agent utgav sig för att vara köparen.

Fyra män greps och har idag dömts. En man får två års fängelse för häleri, två män får ett års fängelse var. Den fjärde mannen frias.

Tidigare har tio personer dömts för delaktighet i rånet mot Nationalmuseum. Två av de fyra som nu varit åtalade för häleri var tidigare åtalade för att ha varit med vid själva rånet men friades - en bror till dem dömdes emellertid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".