Returkrav stoppar importerad läsk

Efter årsskiftet försvinner möjligheten att köpa billig, importerad läsk i butiker och restauranger. Då träder nämligen en ny lag i kraft som innebär att alla burkar och flaskor som säljs måste kunna pantas i Sverige. Butiksinnehvaren Said Midia på Kungsholmen, har anpassat sig till de nya reglerna, men hon skulle helst fortsätta sälja billig importerad läsk.

Dom nya reglerna innebär att alla dryckesförpackningar måste vara märkta med retursystemets symbol och hur mycket pant som betalas ut för byrken.
Tidigare har det sålts en hel del importerad läsk i landet. Anledningen är prisskillnaden i inköp mellan importerade och inhemska drycker är stor. Det kan skilja mellan 5 och 6 kronor mellan en svensk och importerad produkt.
De försäljare som inte anpassar sig efter de nya reglerna riskerar böter på upp till 50 000 kronor. Ansvaret för att kontrollera att det bara säljs pantbara förpackningar ligger på kommunerna och Jordbruksverket.

Otto Marand
otto.marand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".