Securitas ger efter för arbetsmiljökrav

För att få fortsätta köra värdetransporter installerar nu Securitas infärgningsutrustning för sedlar i samtliga värdetransportbilar. Utrustningen är ett krav från Arbetsmiljöverket, som hotat stoppa alla värdetransporter om inte Securitas ager. - Ett krav som inte går att avvisa, säger Stefan Wikman, informationsansvarig på Securitas värde.

Höstens grova rån mot värdetransporter har gjort att att facket ställt hårda krav på värdetransportbolagen för att inte stoppa transporterna.

Vid det senaste rånet för knappt två veckor sedan vid Hölö utanför Södertälje, sköt rånarna flera skottssalovar med automatvapen och sprängde sedan värdetransporten för att komma åt pengarna. Vilket säkerhetssystem den värdetransporten hade vill Stefan Wikman inte gå in på men klart är att flera av Securitas fordon saknar idag infärgningsutrustning.

Den nya utrustningen kommer nu att installeras inom några veckor. Men Stefan Wikman vill inte berätta om kostnaden för investeringen, men det handlar om 10-tals miljoner kronor.

Arbetsmiljöverket tittar just nu närmare på säkerheten kring värdetransporter, och det kan i januari komma fler krav på värdtransportförtagen.

Annelie Gustavsson
annelie.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".