Kommuner enade om framtidsvision

Sex kommunerna i nordost; Danderyd, Norrtälje, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker har enats om en gemensam vision för att utveckla området de närmaste 30 åren. Regionen ska öka med 100 000 invånare, 40 000 nya bostäder och nya snabbtåget Roslagspilen ska ta pendlare in till city.

Danderyd, Norrtälje, Täby, Vallentuna, Österåker och Vaxholm ska tillsammans arbeta för att regionen ska öka med 100 000 invånare, 40 000 nya bostäder och 50 000 nya arbetsplatser.

I Stockholm nordost - en vision ingår också att utveckla stadsmiljöer kring de befintliga stadskärnor. I Danderyd planerar man till exempel att utveckla området runt Danderyds sjukhus, i Täby centrum handlar det om att bygga nya bostäder, men också utvidga det affärscentrum som finns.

Idén om Roslagspilen, en ny snabbspårväg mellan Stockholm city och kommunerna i nordöstra delen av länet, uppskattas av de flesta. Och en satsning på kollektivtrafiken är nödvändig om regionen ska utvecklas, säger Tommy Jägenstedt, stadsbyggnadschef i Täby.

De sex kommunerna har enats om att satsa totalt tre miljoner kronor på en förstudie om Roslagspilen. Enigheten mellan kommunerna är stor och det är viktigt när det gäller kollektivtrafiken, säger Tommy Jägenstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".