Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Privatanställda med tjänstebil kan slippa trängselskatt

Många privatanställda med tjänstebilar kommer att slippa trängselskatten, som införs den 3 januari. Arbetsgivaren betalar, helt enkelt för att det blir för krångligt att hålla reda på om det gäller en privatresa eller en resa i arbetet.

Scania, med huvudkontor i Södertälje, har ungefär 1 100 tjänstebilar. Företaget har beslutat att stå för samtliga trängselskatter, oavsett i vilket ärende bilen rullat förbi en kontrollstation vid Stockholms in- och utfarter. En kostnad på ungefär en miljon kronor.

Företaget har räknat ut att det skulle behövas flera heltidstjänster bara för att varje dag sitta och dela upp trängselskatten mellan företaget och de anställda. Men skulle försöket bli permanent måste vi tänka om, säger personaldirektören Magnus Hahn till Radio Stockholm.

AstraZeneca med ett tusental tjänstebilar och telekomkoncernen Sony Ericsson med 800 bilar resonerar på ungefär samma sätt. Varken Stockholms stad eller landstinget har några så kallade förmånsbilar längre efter dom diskussioner som tidigare varit om den förmånen, så där blir trängselskatten inget problem.

De flesta mindre kommuner, som till exempel Södertälje, har också avskaffat förmånsbilarna, men det finns anställda som kör privat bil i tjänsten, bland dem kommunalrådet Anders Lago. Han och andra får då i efterhand skicka räkning till kommunen på de trängselavgifter som blir aktuella.

Kommunala bolag är lite mer generösa med tjänstebilar. Inom Telgekoncernen i Södertälje finns åtta sådana fordon, bland annat hos VD:n Kjell Hasslert. Han säger att trängselskatten betalas av bolaget, men om det gäller en privatresa så kommer den anställde själv få betala in den avgiften till företaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".