Flera gamla gjuterier kan vara miljöfarliga

Det läcker ut miljöfarliga metaller från gamla gjuterier på flera platser i Stockholms län. Det visar en inventering som länsstyrelsen genomfört. Nu uppmanar länsstyrelsen de berörda kommunerna att undersöka marken vidare eftersom det kan finnas risk för människors hälsa och för miljön.

- Vi vill få bort giftiga ämnen ur kretsloppet så mycket som möjligt, till exempel kvicksilver som lätt sprider sig. Det är viktigt i det långa loppet att få bort de här gifterna ur miljön. Man vill ju inte att människor, barn och djur, eller naturen, ska utsättas för onödiga gifter, säger Cecilia Obermüller på länsstyrelsens miljöskyddsenhet.

Mark där industrier och verkstäder ligger eller legat är ofta förorenad. Över 7 000 områden kan enligt länsstyrelsen i Stockholm vara så påverkade att de bör klassas som förorenade. När länsstyrelsen nyligen inventerade områden kring nedlagda gjuterier hamnade 15 gjuterier i den näst högsta riskklassen för miljöförstöring, och det innebär att det finns viss risk för människors hälsa eller miljön. Ofta är det tungmetaller, lösningsmedel och oljor som läckt ut och förorenar miljön.

Flera vatten påverkas av föroreningarna från nedlagda gjuterier, däribland Södertälje kanal, Bällstaån i Sundbyberg och Väsbyån i Upplands Väsby. Nu vill länsstyrelsen att de berörda kommunerna undersöker marken vid gjuterierna närmare, bland annat eftersom det ska byggas bostäder på flera av platserna. Ett exempel är kvarteret Messingen i Upplands Väsby där man hittat höga halter av bland annat bly, koppar, zink och nickel i marken.

- Där har det ju gjorts väldigt många undersökningar så kommunen är medveten om vad som finns. Den marken måste man först sanera innan det går att lägga några bostäder där. Så enkelt är det, säger Cecilia Obermüller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".