1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Trängselskatteförsökets första dag

Tisdagen den 3 januari var första dagen för trängselskatteförsöket i Stockholm.
Under försöksperioden ska bilister betala trängselskatt om fordonet passerar en betalstation på vardagar kl. 06.30-18.29 på väg in i eller ut ur Stockholms innerstad.

Klockan halv sju, startade för försöket med trängselskatt.
Och vid en av betalstationerna, vid Norrtull, fanns reportern Johan Westerberg.

Stockholms finansborgarråd Annika Billström lovade i förra valrörelsen att trängselavgifter inte skulle införas under mandatperioden, men på riksplanet gjorde socialdemokraterna upp med miljöpartiet om ett försök i Stockholmstrafiken. 

Vid Gamla tullhuset vid Norrtull fanns Motormännens riksförbund, och dom tänker driva en kampanj mot trängselskatten under hela försöket.


Det var ju miljöpartiet som drev på för att försöket med trängselskatt skulle genomföras i Stockholm. Men miljöpartiets gruppledare i Stockholms stad, Åsa Romson, som fanns vid Gullmarsplan när försöket inleddes, jublade inte.


Men vad sa folk då om den första dan med trängselskatt? Så här lät det på stan.

Det fanns flera som var glada den här dagen. Till exempel Dagens Nyheters Ulrika By, som i förra veckan skrev att hon önskar sig ett lyckat trängselskatteförsök.

Och även om trängselskatteförsöket bara gäller Stockholm så kommer det ju att beröra alla som rör sig in och ut ur vår stad - vilket innebär att även Robert i Pressbyrån på Storgatan i Luleå varit tvungen att utbilda sig för att kunna serva eventuella kunder som behöver betala trängselskatt.

Den första morgonen med trängselskatt i Stockholmstrafiken verkar ha gått smidigt - åtminstone i själva biltrafiken, det säger Louise Jarn Melander på vägverket.

Biltrafiken till och från Stockholms innerstad minskade med 16 procent på trängselskatteförsökets första dag. Det visar de första siffrorna säger Gunnar Söderholm, chef för miljöavgiftskansliet.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".