Ökat trafiktryck på Essingeleden kan leda till nya avstängningar i Södra länken

Vägverket befarar inför nästa vecka ett ännu hårdare trafiktryck i Södra länken nu när försöket med trängselskatt har inletts. Det här är något som kan bli särskilt besvärligt när hinder och trafikstörningar uppstår i tunnelsystemet, som när en lastbil i morse tappade ett hjul och blockerade två körfält.

- Systemet är ju redan störningskänsligt idag. Mycket små störningar kommer att ge stora effekter precis som det varit under våren, säger Stefan Lindgren på Vägverket, region Stockholm till Radio Stockholm.

Södra länken öppnades i oktober 2004 och på ett år har tunnelsystemet helt eller delvis varit avstänt 54 gånger på grund av köer eller olyckor. Morgonens incident då det blev långa köer innan leden kunde öppnas helt igen visar hur känslig den är och med trängselskatteförsöket på måndag kan den komma att behöva stängas igen om trafiktrycket på Essingeleden blir för stort, något som också påverkar flödet i Södra länken.

- Risken är förstås större eftersom fler väntas köra på Essingeleden, säger Stefan Lindgren.

Trafik Stockholm, som Vägverket och Stockholms stad står bakom, övervakar dygnet runt de större trafiklederna i länet. Det finns också fyra assistansbilar och en extra bil för trängselskatteförsöket och två är i ständig beredskap vid Södra länken. Men trots den befarade trafikökningen på måndag är inte beredskapen höjd.

- Vi har redan en hög beredskap och mer än så kan vi inte göra, säger Stefan Lindgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".