Stora bolag driver de flesta friskolorna

Ett fåtal stora bolag dominerar marknaden för friskolor i Stockholm. I takt med att nya friskolor öppnas så lägger en handfull företag marknaden under sig. Kritikerna menar att mångfalden försvinner.
Kunskapsskolan har funnits i två år, men har redan hunnit starta 12 skolor och fyra nya är på gång. Andra stora är Pysslingen med 11 skolor, som ingår i Prolivakoncernen, och Vittra med 14, som ägs av börsnoterade Bure. De flesta skolorna ligger i Stockholms län. Kritikerna anser att idén om friskolor håller på att gå förlorad. - Det man ville med friskolereformen var ju att skapa mångfald. Risken är ju att de små skolorna kommer att gå omkull för att de inte klarar konkurrensen när de stora jättarna klampar in, säger Karin Gustafsson, ordförande i SSU i Stockholm och aktiv i nätverket socialdemokrater för offentlig sektor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".