Fifång blir marint naturreservat

Forskare som undersöker havsmiljön i Österjön riktar nu sitt fokus på ön Fifång i Stockholms södra skärgård. Ön som är belägen utanför Södertälje blir nu marint naturreservat, det har Länsstyrelsen beslutat.

Redan 1999 blev ön Fifång naturreservat. Syftet var då i första hand att värna om odlingslandskapet och ädellövskogen på Fingång och områdets stora betydelse för det rörliga friluftslivet.

Men nu har länsstyrelsen alltså bestämt att ön också ska bli marint naturreservat. Reservatet är ungefär 1700 hektar stort varav den största delen utgörs av hav.
Området är representativt för länets havsbottnar och ger en möjlighet att värna om vår miljö under ytan, skriver Länsstyrelsen på sin hemsida. Under vattenytan finns många av Östersjöns olika bottentyper representerade vid Fifång och även en rad olika vegetationstyper.

Länsstyrelsen planerar nu för bland annat utförliga inventeringar av miljöerna under ytan. De marina naturvärdena kommer sedan att följas upp enligt ett särskilt program som arbetas fram av Stockholms Marina Forskningscentrum. Enligt handläggaren Örjan Hallnäs på Länsstyrelsen har det också tagits beslut om bland annat en skärpning av föreskrifterna för muddring och användning av bekämpningsmedel, detta för att värna miljön under vattenytan i området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".