Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Missbrukande kvinnor i Nacka mister behandlingsform

I Nacka läggs nu ytterligare en behandlingsverksamhet ner för personer med bland annat missbruksproblem.

Den här gången handlar det om Vendela, en verksamhet där kvinnor med missbruksproblem eller olika psykiska funktionshinder får stöd.

Annika Morris är en av dem som regelbundet deltar i Vendelas behandlingsprogram:

-Det är helt vansinnigt att lägga ner en sådan här verksamhet. Det finns kvinnor som idag har arbete och försörjer sig själva tack vare Vendela.

I tio år har kvinnor med missbruksproblem eller psykiska funktionshinder fått hjälp och stöd inom ramen för Vendela, en behandlingsverksamhet som är inhyst i enkla men ombonade lokaler i närheten av Sicklaområdet i Nacka.

Dels pågår ett vanligt behandlingsprogram, dels får kvinnorna hjälp i sina kontakter med till exempel sjukvården, myndigheter och med att söka jobb.

Det stora problemet för Annika Morris har varit missbruk och i ungefär ett och ett halvt år har hon nu deltagit i de behandlingsprogram som finns vid Vendela.

-Dels finns det personal man kan prata med om saker och ting känns jobbigt, om det händer saker kan man få råd om vad man ska göra. Sedan är det ju öppet från morgonen till sent på eftermiddagen.

Under förra året var sammanlagt 17 kvinnor inskrivna på Vendela, men siffran har varierat och kommunen anser att underlaget för att ha den här verksamheten kvar är alldeles för litet och nu läggs den alltså ner.

Den första mars låser kommunen dörrarna. Socialnämndens ordförande i Nacka, moderaten Eva Öhbom Ekdahl:

-Ser vi då att vi har haft en verksamhet för från början ett stort antal kvinnor , och sedan har vi svårt att fylla de platserna, då måste vi hitta andra lösningar. Vi kan inte betala för luft.

Enligt Eva Öhbom Ekdahl försöker kommunen nu hitta andra lösningar för de här kvinnorna och hon talar då bland annat om ett slags kontaktpersoner som i stället ska göra hembesök hos kvinnorna.

Kent Spångberg, chef för behandlingsgruppen i Nacka där bland annat Vendela ingår, är bekymrad, och han ser en utveckling där allt fler sådana här fasta verksamheter läggs ner.

- Det är vad min uppgift de senaste två åren har varit - att lägga ner de verksamheter jag tidigare var med om att starta här.

Och för Annika Morris, en av kvinnorna, är frågan om vad som ska ske i framtiden nu ännu mera osäker:

-Jag vet inte riktigt, jag blir bara rädd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".