Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kampanjbidrag inför trängselomröstningen kan frysa inne

Det är risk för att det inte blir några kommunala bidrag till olika kampanjorganisationer inför folkomröstningen om trängselskatt i Stockholm.

I höstas sa socialdemokraternas finansborgarråd Annika Billström att ja- och nejorganisationerna skulle få dela på några miljoner i bidrag. Men nu har det uppstått juridiska problem.

Mårten Wallberg, ordförande för Naturskyddsföreningen i Stockholms län, tycker att det vore olyckligt om det inte blir några kampanjbidrag från staden.

– En folkomröstning bör inte vara rent politisk, utan det är ju en folkomröstning. Sen så finns det ju också väldigt stor risk att det blir ojämlikt. Vi är ju en ganska fattig förening, och vi står då mot organisationer som har rejäla resurser att sätta in, så att det blir nog lite att det tippar över när det gäller resursmässigt då, på den andra sidan, säger han till Radio Stockholm.

Naturskyddsföreningen är den just nu största ja-organisationen och där är planeringen inför folkomröstningen i full gång. Organisationen har några hundra tusen kronor att röra sig med i kampanjen och ett tillskott från staden skulle vara välkommet, säger Mårten Wallberg.

Men kommunjuristerna i Stockholm, som tittat närmare på förslaget om kampanjbidrag, anser att det inte har stöd i kommunallagen, och det gör det svårt för politikerna att ta ett sådant beslut.

Miljöpartiets gruppledare i Stockholm, Åsa Romson, är kritisk till lagstiftningen.

– Det känns orimligt att man i en folkomröstning i en stor kommun som Stockholm inte ska kunna hjälpa sina invånare till att få en allsidig information - och en allsidig information när det är en folkomröstning med ja- och nejsida, det är ju faktiskt att få argument från de olika sidorna. Det måste även en kommun ha möjlighet att stödja och underlätta, säger hon.

Enligt forskare som Radio Stockholm talat med så finns flera exempel på kommuner som gett kampanjbidrag vid lokala folkomröstningar utan att det uppstått problem.

Miljöpartiet har nu kommit överens med socialdemokraterna och vänstern om att begära att juristerna ser över ärendet igen, enligt Åsa Romson. Hon hoppas fortfarande på en lösning. Men det börjar bli bråttom.

– Vi kan ju inte vänta till i maj eller juni med besked, därför att då finns det ju inte någon tid att sätta igång en kampanj med de pengar vi har fått, så att vi behöver ett besked snarast, säger Mårten Wallberg på Naturskyddsföreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".