Få nämndemän i tingsrätterna har utländsk bakgrund

Det är glest med nämndemän med utländsk bakgrund vid tingsrätterna i Stockholms län, visar en kartläggning som Radio Stockholm har gjort. Av över tusen nämndemän är det bara cirka sju procent som har utländskt klingande namn.

Magda Ayoub är nämndeman med invandrarbakgrund, och hon tycker det är dåligt att så få andra har det.

- Det är synd att det är så låg representation. Jag känner att man behöver ha fler med invandrarbakgrund. Nämndemännen ska ju representera befolkningen, så de behövs, säger Magda Ayoub.

Det är få nämndemän i Stockholms läns nio tingsrätter som har utländsk bakgrund. Enligt vår kartläggning har bara ett 90-tal av de drygt 1 300 nämndemännen i tingsrätterna utländskt klingande namn. Det är ungefär sju procent, vilket kan jämföras med att uppemot 30 procent av befolkningen i storstadsområden har invandrarbakgrund. Nämndemannen Magda Ayoub har sitt ursprung i Egypten och hon märker att hon ibland gör andra bedömningar än sina svenska kollegor.

- Jag som kommer från ett annat land har kanske lite mera förståelse för vissa omständigheter när jag möter folk från andra kulturer. Det kan gälla barnuppfostran eller relationen mellan man och kvinna. Där har jag en kulturkompetens, säger Magda Ayoub.

Att det är så få invandrare som är nämndemän kan ha betydelse för hur hårt personer med utländsk bakgrund döms i domstolarna, enligt Christian Diesen, professor i processrätt.

- Man kan misstänka att det förhåller sig på det sättet, för om man tittar på sådana fall där nämndemännen inte är överens med juristerna går det ofta ut på att ge personer med utländsk bakgrund strängare straff eller att utvisa dem. Så det är fullt tänkbart att det finns en sådan strömning i den nuvarande nämndemannakåren, säger Christian Diesen.

Fler nämndemän med utländsk bakgrund är viktigt för att minska vi-och-dom-känslan, menar Diesen.

- När invandrare hamnar i domstolen och finner att det inte finns någon representant där med utländsk bakgrund blir det ju en klyfta mellan de som dömer och de som döms.

Anja Eriksson
anja.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".