Förslag på ersättning till föräldrar vars barn inte får förskoleplats

Den förälder i Stockholm som inte kan få plats för sitt barn på en förskola enligt barnomsorgs-garantin, ska kunna få ersättning från kommunen för att ta hand om sitt barn hemma. Det är ett av tjugo förslag för barnomsorgen som moderaterna i Stockholm skulle vilja genomföra vid en eventuell borgerlig valseger i höst.

Tanken är att föräldern blir anställd av kommunen och får lön som en förskollärare - ungefär 15.000 kronor i månaden enligt moderaternas oppositionsborgarråd Mikael Söderlund.

Måste ta hand om flera barn
Den förälder som inte fått barnomsorgsplats inom tre månader efter ansökan ska kunna få ersättning från staden för att han eller hon stannar hemma och tar hand om barnet. Men ett villkor är att föräldern tar hand om minst två barn och att ett av dem kommer från en annan familj.

Moderaterna vill också införa samma modell i Stockholm som i Nacka och Sollentuna, där föräldrar som vill vara hemma med barnen kan få betalt av kommunen om de startar ett eget företag.

Stöd från borgerliga partier
Moderaterna får stöd av Kristdemokraterna, som också vill ge någon form ersättning till föräldrar som tvingas vara hemma för att de inte får dagisplats. Kristdemokraterna vill också införa samma modell som i Nacka och Sollentuna.

Folkpartiet ställer sig positivt till Nackamodellen men anser att det finns en del frågetecken som behöver rätas ut, bland annat har Skatteverket sagt nej till att föräldrar startar företag för att ta hand om egna barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".