Partierna tror på fler invandrare som nämndemän i nästa val

De politiska partierna ska nu ta krafttag för att få fler invandrare att bli nämndemän i höstens val. Endast drygt sju procent av nämndemännen i Stockholms läns tingsrätter har utländskt klingande namn, enligt Radio Stockholms kartläggning.
Och Kenneth Strömberg på Stockholms arbetarekommun medger att mångfalden bland nämndemännen inte varit högsta prioritet.

- Vi uppmanar våra föreningar att i första hand försöka rekrytera ur de grupper som är underrepresenterade i samhället. Men sedan kan man alltid med facit i hand säga att vi inte riktigt har lyckats, säger Kenneth Strömberg (s).

Det är partierna är de som tillsätter nämndemän, och det tar i sitt val hänsyn till yrke, ålder och kön. Men den etniska bakgrunden har inte varit lika uppmärksammad. Som Radio Stockholm berättat tidigare har bara drygt sju procent av nämndemännen i Stockholms läns tingsrätter utländskt klingande namn, enligt våra beräkningar. Men Kenneth Strömberg på Stockholms arbetarekommun tror att det blir fler invandrare när nya nämndemän ska tillsättas i höst.

- Det tror jag. Vi får fler och fler aktiva medlemmar som inte är födda i Sverige utan har flyttat hit, och det tror jag gör att vi kommer att fördela uppdragen på ett annat sätt.

Att så få personer med utländsk bakgrund är nämndemän beror enligt Bo Bladholm, ordförande i moderaternas valberedning, på att få invandrare är medlemmar i partierna. Och han säger att kompetens går före etnisk bakgrund, när moderaterna väljer nämndemän.

- Kompetensen går alltid först. Men det här går ju att kombinera, det är inga motsättningar i sig. Har du kompetenta människor med annan bakgrund så är det inga problem, säger Bo Bladholm (m).

Regeringen planerar i vår att lägga fram ett nytt förslag för hur mångfalden i domstolarna ska förbättras. Bland annat förelås att en femtedel av nämndemannauppdragen ska kunna utses av vem som helst och att etnisk bakgrund ska läggas till de kriterier som politikerna idag tar hänsyn till när de tillsätter nämndemän.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".