Personerna på bilden har inget med inslaget att göra

Hot har blivit en del av vardagen för spärrvakterna i t-banan

Spärrvakter i tunnelbanan utsätts så ofta för hot och våld att det numera bara är de allvarligare incidenterna som rapporteras till Connex. Det har medfört ett stort mörkertal i statistiken över hot mot spärrvakter.

Dagliga hot enligt spärrvakt
Sam jobbar som spärrvakt på t-centralen i Stockholm. Han säger att han och hans kollegor får ta emot psykiska och fysiska hot varje dag. Sam berättar om mordhot och att människor har försökt slå in rutan till spärrvakterna.

Antalet rapporter om hot och våld som arbetsgivaren Connex fått in har varit på ungefär samma nivå under hela 2005.
- Det är självklart oacceptabelt och vi jobbar hela tiden aktivt för att förebygga våld och hot säger Peter Assor, trygghetschef på Connex till Radio Stockholm.

Under förra året gjorde Connex ett försök med fler värdar innanför spärrarna, ett försök som visade sig vara mycket lyckat. Idag finns det 20 team som åker runt där de behövs mest.

Bara allvarliga incidenter rapporteras
Men att hot i olika former idag har blivit så vanliga har lett till att personalen bara rapporterar dom allvarliga incidenterna, vilket gör att det finns ett stort mörkertal i vår statistik säger Peter Assor.
- Det är jätteviktigt att vi får in rapporter om alla hot, dels eftersom det är en arbetsmiljöfråga. Men det handlar också om att vi då bättre kan skapa oss en uppfattning om var vi bör sätta in extra resurser och samarbeta med tex polis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".