Antalet polisanmälda brott minskar

Antalet polisanmälda brott i Stockholms län minskade med två procent förra året, visar ny statistik från Brottsförebyggande Rådet.
Framför allt är det stöldbrott som minskat - däremot ökade anmälningarna av sexualbrott och misshandel.

Totalt polisanmäldes 335 000 brott i Stockholms län förra året, och det var en minskning med drygt 6000 jämfört med året innan. Och de brott där anmälningarna minskat är framför allt stöldbrott som inbrott och bilstölder. Antalet bilstölder har minskat med så mycket som 13 procent - och det förklaras framför allt av att nya bilar har elektroniska stöldskydd som är svåra att forcera.

Även antalet polisanmälda inbrott har minskat kraftigt i Stockholms län. Men däremot kan man utläsa ur den nya statistiken att antalet anmälda våldsbrott av olika slag ökar - och i vissa fall rör det sig om en stor ökning. Antalet sexualbrott ökade till exempel med nio procent.
Rånen blev också fler - och det gäller såväl personrån som rån mot banker, post och butiker.
Också de anmälda fallen av misshandel ökade - störst var ökningen av misshandel mot män, men även anmälningarna av kvinnomisshandel ökade. Och där kan man notera att när det gäller båda könen så är ökningen huvudsakligen fall där offret blivit misshandlat av en för dem okänd gärningsmän.
Enligt Erik Grevholm förklaras det delvis av att fler personer är ute i nöjeslivet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".