Förslag på ytterligare miljoner till cancervården

Socialdemokraterna i landstinget föreslår att cancervården i Stockholms län ska få ytterligare 30 miljoner kronor. Tillsammans med redan beslutade extrapengar innebär det att den hårt kritiserade cancervården i länet kommer få omkring 100 miljoner kronor i år.

Sjukvårdslandstingsrådet, socialdemokraten Inger Roos, hoppas att det här ska får stopp på turbulensen kring vården av cancersjuka

- I och med den stora satsningen vi gör nu på cancervården så finns det ju faktiskt möjligheter och förutsättningar att utveckla vården, säger Sjukvårdslandstingsrådet, socialdemokraten Inger Roos till Radio Stockholm.

Cancervården i Stockholms län har länge knakat i fogarna. Det såväl patientföreningarna som vårdansvariga önskat sig mest är är bättre samordning och kortare väntetider för de cancersjuka.

Stefan Engqvist, chefläkare på Karolinska och Margareta Randén, tillförordnad chef för Radiumhemmet, säger båda två till Radio Stockholm att de är mycket glada över att varje cancerpatient nu ska få en egen vårdkoordinator, en spindel i nätet mellan alla de olika vårdinstanser som kan vara inblandade. Det samtidigt som väntetiden för palliativ, alltså lindrande vård ska bli så kort som möjligt,  helst ingen väntetid alls.

Hur mycket det kommer kosta vet ingen idag med säkerhet - klart är i vart fall att resten av de miljoner som landstingsledningen satsar ska fördelas där de bäst behövs efter diskussioner mellan politikerna och vårdansvariga på sjukhusen.

Men oppositionen, främst moderaterna är inte nådiga i sin kritik.                                                                                       
- Varför kommer det här beslutet med bara åtta månader kvar till valet, det luktar valfläsk lång väg, säger det moderata landstingsrådet Chris Heister till Radio Stockholm.

Men Chris Heister medger att pengarna sannerligen behövs.

- Det är jättebra. I tre år har vi föreslagit åtgärder för en förbättrad cancervård, då har socialdemokraterna varit emot. Nu är det 242 dagar kvar till valet och nu lägger man förslag, men det jag vill veta är, menar socialdemokraterna allvar?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".