De tunnelbanevagnar som varit tagna ur trafik efter branden i Rinkeby kan nu tas i drift igen

Snart slut på vagnbristen i t-banan

Inom två månader kan det vara slut på vagnbristen i Stockholms tunnelbana. Efter att SL fått klartecken för sin nya tekniska lösning för vagnarna igår kväll kommer alla de 140 tunnelbanevagnarna - som togs ur trafik efter branden vid Rinkebys station förra våren - successivt att tas i drift igen.

SL:s tekniker har jobbat i flera månader för att komma fram med en teknisk lösning för de 140 tunnelbanevagnarna som togs ur trafik i maj förra året, då det brann under en vagn på Rinkebys tunnelbanestation. Branden betecknades som en av de allvarligaste händelserna som inträffat i Stockholms tunnelbana.

Enligt presschefen Maria Adolfson har nu SL:s tekniska lösning fått grönt ljus både av facket och ett antal myndigheter, däribland Järnvägsstyrelsen, Arbetsmiljöverket och Elsäkerhetsverket. Det innebär att tunnelbanevagnarna steg för steg kommer att sättas i trafik igen. Man räknar med att kunna sätta in ett till två tåg i veckan från och med den 30 januari.

Bristen på vagnar har lett till stora problem under hösten och vintern, framförallt på blå linjen som fått köra med korta tåg även i rusningstid. Därför kommer beskedet om att vagnarna ska tas i trafik igen som en lättnad för många resenärer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".