Förslag på sänkta kolloavgifter

Barn från familjer med medelinkomster i Stockholm kommer troligen att få sänkta avgifter på sommarkollo i år. Inför förra sommaren ändrades avgiftssystemet, vilket ledde till att färre barn från den gruppen åkte på kollo. Därför föreslås nu en ändring.

När avgiftssystemet för Stockholms sommarkolonier ändrades innebar det att avgiften för familjer med inkomster över 20 000 kronor i månaden. Det ledde till att andelen barn som åkte på kollo från familjer med lägre inkomst än så ökade kraftigt, men det gjorde också andelen barn från familjer där inkomsten översteg 40 000 kronor i månaden.

Däremot minskade andelen barn från familjer med inkomster där emellan enligt en utredning som kulturförvaltningen gjort. Liljeholmens stadsdelsförvaltningen som gjort en egen utredning konstaterar också att det är familjer med inkomster mellan 20 000 och 40 000 kronor i månaden som avstått från att söka kolloplats under förra året.

För att ändra på det här föreslås nu att kolloavgiften för barn från familjer i den här gruppen sänks med mellan 75 och 50 kronor per dygn. Dessutom föreslås en liten sänkning av avgiften för fyrabarnsfamiljer.

Förslaget har godkänts av kommunstyrelsen och på måndag behandlas det av kommunfullmäktige i Stockholm.

För att komma ifrån att nästan alla barn som åker på Stockholms sommarkollon kommer från hushåll med höga eller låga inkomster, planeras en sänkning av avgifterna för barn från familjer med medelinkomster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".