Stora problem i pendeltågstrafiken

Fortsatta problem i pendeltågstrafiken

Problemen i pendeltågstrafiken kommer att fortsätta i ytterligare några dagar. En anledning är att det finns knappt några reservvagnar att sätta in när det blir problem i pendeltågstrafiken, något som blev tydligt under morgonen när många tåg försenades eller ställdes in.

Morgonen beskrivs av många pendeltågsresenärer som kaosartad med inställda och försenade tåg. De tåg som gick var i många fall korta och trängseln på vagnarna var stor.

Kylan ställer till problem
Det är kylan som påverkar elektroniken och som skapar problem för många av dom 40 år gamla vagnarna.  
-Motorer och elektronik mår inte bra i den här kylan och efter de senaste snöfallen har det börjat bygga på med mer is och snö under tågen, säger Mikael Lindskog, informationschef på Citypendeln till Radio Stockholm.

Problem ytterligare en tid
Det kommer att fortsätta vara problem i ytterligare några dagar innan alla vagnar kan sättas in i trafik igen enlligt  Mikael Lindskog på Citypendeln.
- Vi jobbar ju nu för högtryck att få ut vagnarna hela tiden. Min bedömning nu är att vi kommer få ut ytterligare vagnar till eftermiddagsrusningen. Men vi kommer inte få ut tillräckligt med vagnar till imorgon bitti men det kommer inte vara lika illa som i morse, säger Mikael Lindskog.

Få vagnar i reserv
När det som idag blir stora problem i pendeltågstrafiken så har Citypendeln bara tio extra vagnar att sätta in. Så sent som i december skrotade SL drygt 40 vagnar som fungerat som en tillfällig lösning i väntan på dom nya X60 tågen. Tåg som haft fler barnsjukdomar än SL räknat med.

Anledningen till att vagnarna skrotades var enligt Mikael Lindskog att det var för höga kostnader för underhåll.
- Det hade kostat oerhörda pengar för att få dem att gå ytterligare ett halvår, säger han till Radio Stockholm.

Trafiklandstingsrådet kräver åtgärder
Anna Kettner, socialdemokratiskt trafiklandstingsråd säger att läget i pendeltågstrafiken är oacceptabelt. Under dagen har hon haft samtal med Citypendeln. För att komma till rätta med problemen ska nu Citypendeln ta fram en akut plan för underhåll av pendeltågsvagnarna, enligt Anna Kettner.

När det gäller pendeltågsproblemen i Södertälje hotar Kettner att deponera avgiften till Banverket hos länsstyrelsen om inte driftsäkerheten på spåren blir bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".