Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Goda erfarenheter av förenklad hemtjänst

Publicerat tisdag 24 januari 2006 kl 15.03

Ett försök i Stockholm där pensionärer fått ansöka om hemtjänst med så kallade förenklade biståndsbeslut har fallit så väl ut att vänsterpartiet nu vill permanenta och utvidga försöket. Försöket innebar att alla över 80 år i två stadsdelar kunde ansöka om upp till fyra timmars hemtjänst per månad och själva få bestämma hur tiden skulle användas.

Populärt enligt utvärdering
En utvärdering som gjorts och som presenterades idag visar att försöket varit populärt, enligt Ingrid Hjalmarsson på Stiftelsen Äldrecentrum har utvärderat försöket.
- Jag tror att det just är inflytandet som är den stora skillnaden och som är det som pensionärena också uppskattat, säger Ingrid Hjalmarsson till Radio Stockholm.

Enklare handlägging
När pensionärer ansöker om hemtjänst gör en handläggare i vanliga fall en utredning om hur behovet ser ut och det ingår till exempel hembesök, berättar Ingrid Hjalmarsson. Men under försöket med så kallade förenklade biståndsbeslut räckte det med att den berörde fyllde i en blankett och skickade in till handläggaren. Villkoret var att ansökan gällde maximalt fyra timmars hemtjänst i månaden.

Mindre intresse än väntat
Knappt 90 personer nappade på erbjudandet, vilket var färre än väntat, enligt Ingrid Hjalmarsson. Pensionärerna fick sen själva bestämma när hemtjänsten skulle komma och hur tiden skulle användas. De flesta ville ha hjälp med städning och tyngre hushållssysslor, visar utvärderingen.

Försöket kan permanentas
Vänsterpartiet vill nu att försöket ska permanentas och utvidgas till att gälla alla över 80 år i Stockholm. Enligt Ingrid Hjalmarsson på Stiftelsen Äldrecentrum tjänade både pensionärer och handläggare på försöket som nu genomförts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".