SL censurerar reklam enligt fp

Storstockholms Lokaltrafik, SL censurerar reklam i kollektivtrafiken, det hävdar upprörda folkpartister eftersom SL hotat ta bort partiets reklam mot trängselskatter som under två veckor synts på bussar, pendeltåg och tunnelbanevagnar.

Stopp för negativ reklam
”Står du till jobbet? Trängselskatten tvingar dig att trängas.” Det är det här reklambudskapet som funnits i kollektivtrafiken i två veckor som nu kommer att bli föremål för granskning av SL:s VD Lennart Jangälv.

Enligt SL:s nya reklampolicy får det inom kollektivtrafiken inte förekomma negativ reklam mot företaget. Men enligt folkpartisten Maria Wallhager, andre vice ordförande i SL:s styrelse handlar det inte om kritik mot kollektivtrafiken.
- Jag kan inte uppfatta att våran reklam är negativ till SL, säger Maria Wallhager, till Radio Stockholm.

Reklam har plockats ner tidigare
SL har redan vid ett flertal tillfällen tagit bort reklam från kollektivtrafiken eftersom man tyckt att den varit negativ mot SL. Senast för en dryg vecka sedan när en konferensanläggning använde formuleringen ”Är inte det här som en dålig konferens? Bullrigt och kvavt och du längtar bara hem”.

SL:s VD Lennart Jangälv ser inga problem med att ta bort reklam som han upplever som negativ mot företaget.
- Vi har såna spelregler, vi ska inte skjuta oss själva i foten och ha reklam som är förringande eller negativ till SL-trafiken, säger SL:s VD Lennart Jangälv till Radio Stockholm.

Det finns de som hävdar att det handlar om ren censur från SL:s sida, vad säger du om det?
-Det är fritt fram att tycka det , vi har bestämt oss här, säger Jangälv.

Förhandsgransksning av reklam
För att undvika likande fall i framtiden ska SL nu inrätta en intern referensgrupp för förhandsbedömning av tveksam reklam. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".