Viking Line vill köpa Silja Line

Rederiet Viking Line är intresserat av att köpa sin värsta konkurrent på Östersjön - Silja Line. Idag gick tiden ut för den första budomgången.

Konkurrensen bland rederierna på Östersjön är tuff och flera redierier brottas med ekonomiska problem. I november blev det känt att Silja Line var till försäljning.

I dag gick tiden ut för den första budomgången som sköts av en internationell storbank och Viking line är ett av företagen som nu lämnat ett preliminärt bud. Tidigare har även Tallink, Stena Line och Rederi AB Gotland nämnts som tänkbara köpare, men det är inte känt om de också är med i budgivningen. Nu ska buden bedömas och de företag som är intressanta ska få lämna ett nytt bud i en andra slutomgång.

Fackförbundet SEKO vill i dag inte spekulera om Viking Line som tänkbar ny arbetsgivare. Först i februari kommer facket att få ta del av anbuden säger Folke Matrosow, sekoordförande på Silja Line. Men om köpet går igenom får Viking Line en helt dominerande ställning på färjetrafiken mellan Sverige och Finland. Frågan är då vad Konkurrensverket säger, eftersom konkurrensen inte då blir särdeles effektiv som konkurrenslagen säger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".