Länsstyrelsen remiss om västlig trafikled väcker reaktioner

Länsstyrelsen beslut om att förorda att den så kallade Diagonal Ulvsunda som västlig ringled runt Stockholm, faller inte i god jord hos lokala intresseföreningar. Diagonal Ulvsunda löser inte Stockholms trafikproblem enligt trädgårdsstadsförening i Bromma.

- Länsstyrelsen har gjort en missbedömning, Diagonal Ulvsunda löser inte Stockholms trafikproblem. Genom att koncentrera genomfarten till den näst in till centrala delen av stan så har man inte uppnått det man skulle vilja, att leda trafiken förbi Stockholm, säger Jan Sjögren vid Västerleds trädgårdsstadsförening i Bromma.

Det finns två alternativ till hur en västlig ringled kan dras. Länsstyrelsen förordnar nu alltså det alternativ som ligger närmast Stockholm, den så kallade Diagonal Ulvsunda. Länsstyrelsen anser att det andra alternativet längre västerut, Förbifart Stockholm skulle riskera att skada den unika miljön på Lovön och på Mälarens öar och stränder.

I båda alternativen dras trafikleden i huvudsak i tunnlar från Kungens kurva i syd till Häggvik i norr men alltså med olika sträckningar.

Länsstyrelsen var den sista remissinstansen att svara och nu ska Vägverket Region Stockholm smälta synpunkter från nästan 130 instanser - allt från lokala föreningar, kommuner, till myndigheter och välja ut ett alternativ innan sommaren.

- Det blir ju inte lättare att driva en sån här process ju större oenigheten är men vi får ju hantera länsstyrelsens yttrande som övriga yttrande, säger Christer Johansson, biträdande projektledare på Vägverket Region Stockholm.

Därefter går frågan vidare till Vägverket centralt i Borlänge för ytterligare en remissrunda under hösten. I slutet av året får regeringen förhoppningsvis ett slutgiltigt förslag att ta ställning till.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".