Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trafikavgifter även med ny kringled

Publicerat fredag 27 januari 2006 kl 13.05

Det kommer att krävas någon form av trängselavgifter i Stockholm för att få trafiken att fungera även när en ny västlig förbifart har byggts. Det skriver länsstyrelsen i sitt remissyttrande till Vägverket.

Länsstyrelsen förordar Diagonal Ulvsunda av de två alternativ till västlig trafikled förbi Stockholm som Vägverket arbetar med. Anledningen är att länsstyrelsen anser att det andra alternativet, Förbifart Stockholm, hotar den kulturhistoriskt värdefulla Lovön i Ekerö kommun.  Det berättade Radio Stockholm igår.

Men av remissyttrandet till Vägverket framgår också att länsstyrelsen gör bedömningen att det kommer att behövas någon form av vägavgifter eller trängselskatt i Stockholm. Och det gäller både under byggtiden och när den västliga förbifarten är färdig om minst tio år.                           
      
Länsstyrelsens miljö- och planeringsdirektör Lars Nyberg säger till Radio Stockholm att regionen väntas växa så mycket de kommande åren att inte ens en ny förbifart kommer att räcka till för att ta hand om den ökade trafiken. Därför rekommenderar länsstyrelsen alltså Vägverket och regionen att använda någon form av vägavgifter för att styra bort en del av trafiken från rusningstid till andra tider på dygnet.                                                                                        
Länsstyrelsen skriver också att vägavgifterna skulle ha större effekt med alternativet Diagonal Ulvsunda, som ligger närmare centrala Stockholm. Och det, menar länsstyrelsen, skulle i sin tur kunna innebära att avgifterna kan hållas lägre än med alternativet Förbifart Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".