Allt fler tjejer söker hjälp hos Stödcentrum för unga brottsoffer

Hos stödcentrum i Stockholm city har andelen tjejer ökat från en knapp tredjedel till nästan hälften av de som söker hjälp under de tre senaste åren.

– Från att ha varit i princip enbart unga killar som utsattes för personrån och misshandel och sådana typer av brott, så har det idag kommit att se ut så att de ligger på en ganska lika nivå, säger Mikael Jeppsson, brottsofferstödjare i Stockholm city.

På Stödcentrum för unga brottsoffer i Stockholm arbetar man med personer som drabbats av så kallat gatuvåld - de största brottskategorierna är misshandel och rån. Stödcentrum i city öppnade 1999. Sedan dess har flera stödcentrum öppnat och numera finns totalt fem stödcentrum för unga brottsoffer i Stockholm. Under förra året sökte nästan 350 personer hjälp där. Drygt 40 procent var tjejer. Det vanligaste är att tjejerna har utsatts för samma typ av brott som killarna - det vill säga misshandel och personrån.

Mikael Jeppsson säger att han tror att det faktum att fler söker hjälp hos stödcentrum faktiskt speglar ett ökat behov. Statistik från Brottsförebyggande rådet visar också att antalet polisanmälda fall av till exempel misshandel ökar.

– Vi kan också se trots allt att det är fler tjejer som har börjat begå de här brotten och att det är vanligare att man kanske ger sig på personer av samma kön, säger Mikael Jeppsson.

De som tar kontakt med stödcentrum får hjälp med krisbearbetning och att helt enkelt prata av sig om det som hänt. Många behöver hjälp för att kunna leva som vanligt igen.

– Har man blivit utsatt för den här typen av brott så är det just osäkerheten som man kan uppleva ute på stan, eller på tunnelbanan eller i skolor, just i en sådan miljö där man kanske också blev utsatt. Man vågar sig inte ut helt enkelt, säger Mikael Jeppson till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".