Allt fler blir hemlösa.

Fler hemlösa i Stockholm

Antalet personer som saknar egen bostad fortsätter att öka i Stockholm. Minst 3 800 personer var hemlösa i slutet av april förra året visar en stor kartläggning som Socialstyrelsen gjort, och det är en ökning med 822 personer sedan senaste mätningen 1999. Stockholms hemlösa ökar därmed mest i landet.

Kartläggningen visar också att fler kvinnor och fler personer med utländsk bakgrund drabbas. Däremot minskar andelen hemlösa med psykiska problem liksom andelen med missbrukarproblem (även om de är fler till antalet).                         
Ungefär en femtedel av de hemlösa i Stockholm befinner sig i en akut situation - de sover ute eller bor tillfälligt på bland annat härbärgen, kvinnojourer eller campingplatser.            
                      
Grundproblemet är fattigdom, men även ett allt hårdare klimat på bostadsmarknaden spelar in och utredarna menar därför att hemlösheten inte bara är en fråga för socialtjänsten.
Men trots att antalet hemlösa har ökat i stort har inte antalet uteliggare ökat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".