Trängselskatteförsöket gör att trafiken minskar även utanför staden

Det har nu gått snart en månad sedan trängselskatteförsöket inleddes i Stockholm, och Stockholms stads miljöavgiftskansli - som gör mätningar av hur biltrafiken påverkas av försöket - har sett att trafiken till och från innerstan minskat med ungefär 25 procent jämfört med en ”höstvardag”.

Trängselskatteförsöket har pågått nästan en månad och nu börjar resultaten av det stabiliseras. Miljöavgiftskansliet bedömer att biltrafiken i innerstaden har minskat med ungefär 25 procent, men en överraskning är också att trafiken minskat även utanför staden. På till exempel Drottningholmsvägen och Huddingevägen har köerna minskat med 50 till 70 procent.

De som fortfarande kör bil åker för i genomsnitt 27 kronor per dag och sammanlagt har Vägverket dragit in nästan 49 miljoner kronor i skatteintäkter under januari.

En hel del av dem som förut åkte bil reser numera kollektivt och enligt SL har antalet resenärer i kollektivtrafiken ökat med 22 000 resenärer, eller drygt 13 procent. Det har ställt till vissa problem, främst på pendeltågen som har haft för få vagnar och fått lämna passagerare kvar på perrongen.

Men för innerstadsbussarna går det snabbare att ta sig fram, ofta kommer de före utsatt tid. SL undersöker därför om det går att ändra på hur ofta bussarna ska gå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".