TBC-center inrättas i Solna

Ett särskilt center med inriktning på lungsjukdomen TBC ska inrättas vid Karolinska Universitets sjukhuset i Solna, det säger sjukvårdslandstingsrådet, socialdemokraten Inger Ros. Igår stod det klart att ytterligare ett fall av TBC-smitta inträffat i Stockholmsområdet.

Det är en anställd på ett fritidshem i nordvästra Stockholm som har bekräftats vara smittad med sjukdomen. I augusti förra året smittades 38 barn och 24 vuxna i ett TBC-utbrott på en förskola i Bromma.

Nu ska landstinget inrätta ett särskilt center med inriktining på TBC vid Karolinska Universitets sjukhuset i Solna. På det nya centret ska man samla den kompetens som finns kring Tuberkulos, en sjukdom som har betraktats som i princip utraderad i Sverige.

I centret, ska det ingå kompetens från sjukhusets lungklinik, barnklinik och infektionsklinik. Syftet med centret är enligt sjukvårdslandstingsrådet Inger Ros både att få bättre kunskap om hur TBC sprid och att försöka få ut den kunskapen i vården.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".