Fler diskrimineras på bostadsmarknaden

Fler personer i Stockholm anmäler till ombudsmannen för etnisk diskriminering, DO, att de blivit diskriminerade när det gäller att få bostad. Anmälningarna om bostadsdiskriminering är nu bland de vanligaste som DO får in, men det är ytterst få fall som går till domstol.

I Stockholms län har anmälningarna till ombudsmannen för etnisk diskriminering, DO, ökat från 11 fall år 2003 till 19 fall förra året. Med de siffrorna ligger Stockholms län högst i landet.

De flesta anmälningarna handlar om att personen nekats att hyra en lägenhet. Det kan vara personer som inte når upp till hyresvärdens krav när det gäller inkomst, fast anställning eller betalningsanmärkningar. Men en stor del av anmälningarna rör också trakasserier - som att personen får anonyma lappar i brevinkastet, med koppling till den etniska eller religiösa tillhörigheten.

Men ofta är det svårt för DO att bevisa att det är just på grund av den etniska tillhörigheten som anmälaren diskriminerats, och de flesta fallen läggs ner. Sedan lagen om förbud mot diskriminering trädde i kraft år 2003 har DO bara stämt i ett fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".