Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allvarliga brister inom äldrevården i hemmet

Det finns stora brister i vården och omsorgen av de äldre som har flera sjukdomar och som bor kvar i det egna hemmet. Det visar en ny, mycket kritisk rapport från Stockholms Stad och Stockholms Läns landsting.

Trots att problemen när det gäller vården för dessa multisjuka äldre är väl kända genom tidigare undersökningar, så fungerar vården och omsorgen i många avseende dåligt , enligt revisorerna.

Bland annat har de äldre svårt att nå husläkarna och åker istället till akuten, de har ofta problem med läkemedel och är missnöjda med kvaliteten på hemtjänsten, enligt rapporten. Revisorerna menar att vården av de äldre multisjuka måste förändras och att ansvariga på alla nivåer måste samverka för att förbättra situationen. Enligt revisorerna har ingenting  gjorts åt problemen på åtskilliga år. Den senaste rapporten i ämnet kom 1999.

De hårda omdömena om bristande samordning och att inget har hänt på sex år, försvarar sig socialborgarrådet, vänsterpartisten Margareta Olofsson, envist mot. Som exempel har Stockholms stad på senare tid utbildat biståndshandläggare och också utbildat vårdanställda i att hantera läkemedel, säger hon. Men hon medger att det ändå finns områden som kan bli bättre.

- Vi har gett uppdrag åt äldrecentrum att gå igenom alla stadsdelar i hela staden just för hur de multisjuka och samarbetet sker mellan staden och landstinget, säger vänsterpartisten Margareta Olofsson, socialborgarråd och ansvarig för äldrevården i Stockholm.

Rapporten om bristerna inom äldrevården har fått företrädare för både den politiska oppositionen och majoriteten att reagera.

Socialdemokratiska sjukvårdslandstingsrådet Inger Ros skriver i en kommentar att hon kommer att bjuda in alla politiskt ansvariga i kommunerna till ett möte för att diskutera den bristande samordningen mellan landsting och kommuner.

Folkpartiet och moderaterna vill att äldre ska få en person som är ansvarig för att hjälpa dem genom vårdkedjan.

Kristdemokraterna anser bland annat att det behövs fler geriatriker i Stockholm, det vill säga läkare inriktade på äldrevård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".