Svårt för polisen att hitta hjärnorna bakom bordellhärvor

Det är organiserade ligor som ligger bakom de bordeller i Stockholms län som avslöjats under de senaste två åren, enligt Polisen. Trots att det är många poliser som jobbar med det här är det svårt att komma åt dem som styr ligorna.

– De som är högst upp i organisationen är så osynliga i sina hemländer att de är svåra att komma åt för svensk polis. Då måste vi ha ett utbrett samarbete med polisen i deras länder för att komma åt dem och det kommer ni få jobba några år med innan vi får riktigt bra kontakter, säger Eva Karlenfors vid Citypolisens spaningsrotel till Radio Stockholm.

De senaste två åren har polisen i Stockholm arbetat med sju bordellärenden och ett tjugotal lägenhetsbordeller runt om i länet har avslöjats. I samtliga de här fallen är det organiserade ligor från länder i Östeuropa som ligger bakom verksamheten, enligt polisen. Men exakt hur många bordeller det finns i Stockholm har polisen inget grepp om, men Eva Karlenfors tror att antalet ökar. 

- Trycket ökar allt mer när det gäller män som söker sig till prostituerade och då ökar ju hela tiden den här verksamheten, säger Eva Karlenfors.

De här verksamheterna finns på olika platser runt om i hela Stockholms län. När grannarna märker av bordellerna så flyttar de till ny adress. Ligorna ändrar också sina arbetssätt för att ligga steget före polisen, enligt Eva Karlenfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".