Flera barn på fritids smittade av tbc

Fyra av drygt 50 barn på ett fritidshem i Tensta i nordvästra Stockholm har smittats med tuberkulos. Det visar resultaten av de provtagningar som togs i fredags och blev klara idag.

Ytterligare tre barn visar svagare spår av smitta och kommer nu få genomgå ytterligare tester. Resten av de testade barnen, 45 stycken, har inte blivit smittade, enligt landstingets smittskyddsenhet.

Det var i förra veckan det framkom att en anställd på det aktuella fritidshemmet, en man i 20-årsåldern,vårdas på sjukhus efter att ha insjuknat i tuberkulos.

De fyra smittade barnen mår dock bra och kan inte föra smittan vidare.

Catherine Önnestam, barn- och ungdomschef för Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning är lättad att inte fler barn drabbades.

- Jag är glad över att det var 45 barn som var negativa, självklart hade jag varit ännu gladare om alla barnen varit negativa, säger Catherine Önnestam till Radio Stockholm.

Vid ett informationsmöte förra veckan var oron bland de drabbade familjerna mycket stor , berättar Caterine Önnestam.  Ytterligare ett möte ska hållas om några dar med syfte att informera om sjukdomen TBC - och stilla den oro och ge svar på de frågor som ändå finns.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".