Advokat kritiserar Riksåklagaren i Kärleksudden-fallet

Försvarsadvokat Nils Uggla kritiserar Riksåklagaren på flera punkter i en skrivelse till Högsta domstolen, som han lämnar in idag. Det handlar om fallet där en 17-åring dömts för mord på en 14-åring vid Kärleksudden i Sollentuna hösten 2004.

För drygt två veckor sen sa Riksåklagaren att man inte tyckte att 17-åringen, som Nils Uggla företräder, som är dömd för mordet ska få en ny rättegång.

– Det här är faktiskt fråga om en 17-årig pojke som är dömd för ett av de absolut allra allvarligaste brott man kan dömas för, nämligen mord på en annan ung pojke, och att Riksåklagaren är så enormt oförstående till den bevisning och de nya omständigheter som förs fram. Jag tycker det är skrämmande att man ägnar sig åt teknikaliteter, säger advokat Nils Uggla.

Fallet som handlar om knivmordet på en 14-åring vid Kärleksudden i Sollentuna i september 2004 går vidare. 17-åringen som är dömd för mordet har ju lämnat in en ansökan om resning till Högsta domstolen. Han och hans advokat Nils Uggla vill ha en ny rättegång eftersom det dykt upp nya fakta i målet - bland annat finns två nya vittnen som hört en annan person än den dömde ta på sig skulden för mordet.

I början av januari beslutade Högsta domstolen att Riksåklagaren, RÅ, skulle yttra sig i fallet. RÅ tyckte då inte att det fanns skäl för resning för 17-åringen. Men advokat Nils Uggla tycker att Riksåklagarens yttrande har flera brister, och han riktar också kritik mot att Riksåklagaren inte har tagit någon hänsyn till de nya vittnena som trätt fram.

Nu ska Högsta domstolen bedöma advokat Nils Ugglas svar och förmodligen ta ett beslut inom den närmaste tiden om det blir resning för 17-åringen eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".