Stadsdelsnämnderna kvar vid borgerlig valseger

Om det skulle bli en borgerlig valseger i Stockholms stad i höst, så blir stadsdels- nämnderna kvar. Tidigare har moderaterna och folkpartiet sagt att de vill avskaffa stadsdels- nämnderna, men idag gav de borgerliga partierna ett annat besked. Däremot så kommer stadsdelsnämndernas uppdrag att förändras om det blir en borgerlig valseger, säger moderaternas oppositionsborgarråd Kristina Axén Olin.

När stadsdelsnämnderna infördes för cirka tio år sen var det den största organisatoriska förändringen i stadens historia. Idag finns 18 stadsdelsnämnder, som har ansvar för en stor del av den kommunala servicen i Stockholm.

För de borgerliga partierna har det här varit en fråga där de haft vitt skilda åsikter. Moderaterna har till exempel velat avskaffa nämnderna helt medan kristdemokraterna vill ha dem kvar kvar. Men när de tre partierna höll en sorts upptaktsmöte inför valet idag - så gavs alltså beskedet att nämnderna blir kvar, om än med förändrat uppdrag.

De tre partierna har för avsikt att enas om en tydlig valplattform för Stockholm före sommaren. Kristdemokraternas gruppledare Ewa Samuelsson tror att en stor fråga kommer att bli frågan om en eventuell skattesänkning. Och hon får medhåll av folkpartiets oppositionsborgarråd Lotta Edholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".