Enhetstaxan i kollektivtrafiken kan bli kortvarig

Den nya enhetstaxan i kollektivtrafiken som införs den 1 maj kan bli kortvarig. Taxan innebär att en enkel resa med SL kostar 20 kronor för vuxna och 10 kronor för barn och ungdomar. Men om det blir borgerlig majoritet i landstinget efter valet, så kommer beslutet om den nya taxan att rivas upp. Det säger folkpartisten Maria Wallhager, andra vice ordförande i SL:s styrelse.

- Här kastar sossemajoriteten eller vänstermajoriteten nästan 100 eller 200 miljoner i sjön för att införa nåt som de aklar rättvis taxa, istället gynnar det höginkomsttagande män, säger Maria Wallhager till Radio Stockholm.

Maria Wallhager är också upprörd över att SL:s förare kommer att utsättas för större risker, när de tvingas hantera mer kontanter genom det nya systemet. Men Anna Kettner, socialdemokratiskt trafiklandstingsråd, menar att det ändå är nödvändigt att installera nya säkerhetssystem.

- De hade behövts för tio år sen, arbetsmiljöverket säger att vi måste säkra kontanthanteringen i vilket fall, säger Anna Kettner.

Anna Kettner tillbakavisar också att kostnaden för den nya taxan skulle bli så stor som Maria Wallhager säger. Ungefär 50 miljoner kronor kommer det att kosta enligt henne - den övriga kostnad som Maria Wallhager pekar på går till att införa ungdomsrabatt och just installera de nya säkerhetssystemen, säger Anna Kettner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".